Яблуневий спас, історія, традиції та прикмети

У народі існує приказка: “Прийшов Спас – держи рукавиці про запас”.
Говорили якою буде погода на Яблучний спас таким буде і перший місяць нового року – січень.
Ввечері 19 серпня люди проводжали сонце піснями – у такий спосіб прощалися з літніми днями.

Коли свято Спас приходить, це означає, що потроху приходить час збирати урожай. За порядком спочатку йде Медовий Спас, він же Маковія. Наступним Яблучний — другий Спас, а за ним Горіховий, або як заведено називати в народі — Хлібний Спас.

Маковий (Медовий) Спас
Саме Маковим Спасом і починається низка свят в серпні. Його також називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вшановують воду. Відзначається він 14 серпня. До речі, Коли Медовий Спас у 2019 році треба знати тим, хто зазвичай дотримується посту. Саме 14 серпня починається Успенський піст. У цей день краще відмовитися від м’ясних і рибних страв, зате можна поласувати випічкою з маком, адже цей Спас ще називають Маковеєм.

Яблучний спас 2019 (Яблуневий)
Коли в цьому році Яблучний Спас, потрібно знати всім віруючим людям, оскільки з цього дня, за давніми традиціями, можна було їсти яблука і збирати щедрий урожай. Зараз, правда, цього правила не так суворо дотримуються, але все одно ці улюблені фрукти в Яблучний Спас в особливій пошані. Їх освячують у церкві, готують смачні страви з яблук, щоб поповнити організм здоров’ям і привернути удачу. Та й в будь-якому випадку приємно провести час за яблучним пирогом або шарлоткою в колі сім’ї.
Другий Спас відзначають 19 серпня. Не забувайте, що в день, коли Яблучний Спас у 2019 році, також відзначається велике свято Преображення Господнього.

Горіховий (Хлібний) Спас 2019 року
Коли Горіховий Спас у 2019 році наступає, горіхи зазвичай дозрілі, а в наш час, коли клімат став спекотнішим, горіхи встигають ще раніше. Третій Спас церква відзначає в кінці літа, але точно так, як і попередній Спас, у цього дня є ще одне важливе — свято Успіння Пресвятої Богородиці. Тому 29 серпня в церкві проводять святкову літургію і віруючі з особливим натхненням вшановують святих.
Традиційним було давати милостиню нужденним, це може бути що завгодно: освячене яблуко, монета або добре слово. Ніхто з віруючих не повинен скупитися в цей день, а повинен проявляти турботу і увагу до інших людей.

Тому, на яблуневий спас категорично не можна сваритися. Само собою знайдуться люди, які можуть провокувати на конфлікт, але ви повинні пам’ятати, що душевні блага важливіші злих язиків.

Повертаючись додому господині готували різні страви із застосуванням яблук, обов’язково викладали на стіл стиглі яблука. Як правило готуються пісні пироги, а також млинці з фруктовою начинкою, запікаються яблука і вариться варення.

 

Джерело: https://goo-gl.su/S7ORj6V

Схожі новини

Залишити коментар