На Закарпатті за півроку сплатили 2, 867 млрд грн ЄСВ

Протягом першого півріччя 2021року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у Закарпатській області становить понад 2 млрд 867 млн грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження єдиного внеску збільшилось на 581,1 млн грн, або 25,8%.

Лише у червні цього року сума надходжень в Закарпатті склала майже 610 млн грн ЄСВ.

У Головному управлінні ГУ ДПС у Закарпатській області інформують, що від 1 січня низку підприємців звільнено на певний період від сплати ЄСВ. Зміни у сплаті єдиного внеску передбачені законом № 592 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників.

Зокрема, з 1 січня 2021 року не треба сплачувати мінімального розміру ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку):

– ФОПам (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування);

– особам, які провадять незалежну професійну діяльність;

– членам фермерського господарства.

Тобто для згаданих категорій у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду самостійне визначення бази нарахування єдиного внеску є винятково правом, а не обов’язком.

Також, згідно із законом № 592, можуть бути платниками єдиного внеску тільки добровільно:

– ФОПи та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років;

– особи, які досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримують пенсію або соціальну допомогу;

– особи з інвалідністю.

ДПС у Закарпатській області

Схожі новини

Залишити коментар