Олексій Петров: ,,Ужанський національний парк – це не сімейний підряд окремих людей, а візитівка Закарпаття‘‘. Офіційна позиція влади (ФОТО)

Як інформує Ungvar.Info, Ужанський національний парк періодично у центрі скандалів, пов’язаних із незаконною вирубкою лісів.

За незаконні та масові вирубки у національному парку Ужанський неодноразово приходили скарги від громадськості.

Екс-директор, В.Биркович, на якого порушено безліч кримінальних справ (про які згодом ми вам розкажемо), саботує роботу Ужанського НПП та провокує на конфлікти , які спричиняють безлад.

Після того як його звільнили з посади, було заблоковано призначення нового керівника Андрія Сойму, який виграв конкурс на посаду директора Ужанського НПП.

Голова Закарпатської обласної ради, Олексій Петров, висловив свою офіційну позицію щодо цієї ситуації.

 

“Ужанський національний природний парк, безперечно, є однією з візитівок  Закарпаття. Розташований на площі близько 39 тисяч га у мальовничій місцині він, згідно рішення ЮНЕСКО, є частиною польсько-словацько-українського міжнародного біосферного резервату, який за площею є найбільшим серед аналогічних резерватів Центральної Європи. Парк також є членом Європейської федерації природно-заповідних територій «Європарк».

Однак, у останні роки, Ужанський природний нацпарк, на жаль, став просто джерелом збагачення та місцем працевлаштування родичів і друзів для колишнього директора Віктора Бирковича. Результатом ґаздування  цього керівника стало звільнення більше половини працівників та майже всіх наукових співробітників та занепад роботи з розвитку парку. Також знаю, що зараз ця перлина краю у закарпатців асоціюється з каналом переправлення до сусідніх Польщі та Словаччини нелегалів і контрабанди.

Зважаючи на це, та після численних скарг і кримінальних проваджень, відкритих на колишнього директора, Міністерство екології та природних ресурсів України провело законний конкурс на посаду, який виграв викладач біологічного факультету Андрій Сойма. Цей молодий чоловік не лише вчить студентів про природу, але й живе нею. Однак, приступити до виконання своїх обов’язків він не може через протиправні дії екс-директора. Останній, будучи звільненим з посади ще у 2019 році, захопив документацію, печатки та ключі від кабінетів і фізично не впускає нового керівника на робоче місце.

Сьогодні на прохання нового директора я побував у цьому парку з метою презентації розвитку заповідної локації. У відповідь Бирковичі та їх родичі влаштували справжній цирк у вигляді громадської непокори співробітникам поліції. Було зареєстровано відповідні кримінальні провадження, у тому числі і щодо самовільного захоплення будівлі. Дуже прикро, що у центрі Європи маємо справжнє Сомалі, де не виконуються Закони України.

Спокійно спостерігати за таким станом справ та за знищенням природної родзинки Закарпаття я не можу. Тому у понеділок зранку для представлення плану розвитку нацпарку запросив Андрія Сойму та трудовий колектив НПП до обласної ради.

До речі, мені відомо, що Віктор Биркович налаштовує співробітників парку, які там працюють за мізерні зарплати, що вони всі будуть звільнені. Це є неправда. І я особисто проситиму законного директора заповідника не вживати жодних санкцій до цих простих людей, які чинять непокору, будучи просто заляканими Віктором Бирковичем. Тому закликаю всіх працівників Ужанського нацпарку, всіх тих, хто хоче працювати й надалі і розвивати парк, приїхати у понеділок, послухати презентацію програми розвитку НПП та приступити до роботи”, – Олексій Петров.

Схожі новини

Залишити коментар