В Ужгороді небайдужі відкрили притулок для тварин

Про притулок розповіла журналістка Uzhgorod. net Ксенія Шокіна.

Ужгородці активно користуються Фейсбуком і можуть вирішити через нього багато особистих питань. Однак соцмережа для містян стала вже більше ніж засобом комунікації – тут підтримують чимало благодійних ініціатив. Одна з таких – група Кожен має другий шанс, яка починалася як координаційна сторінка волонтерів, що рятують тварин. Зараз активісти уже зареєстрували однойменний благодійний фонд та займаються облаштуванням притулку. Допомогли їм із цим волонтери всеукраїнського руху Будуємо Україну разом. Журналістка Uzhgorod.net.ua вирішила поцікавитися тим, як тут ідуть справи.

“Усе почалося років п’ять тому, коли я познайомилася з майбутньою головою нашого благодійного фонду Анжелою Могоритою. Тоді спільно ще з однією волонтеркою Анею збирали вольєр для старенького пса. Якось закрутилося і понеслось, – розповідає волонтерка Ірина Желізка. – Спочатку працювали в групі Кожен має другий шанс, шукали перетримки, допомагали знайти господарів тваринам. А через два роки відкрили благодійний фонд “Кожен має другий шанс” і почали шукати можливості для відкриття притулку”. Мало не щодня на вулицях біля смітників та багатоповерхівок опиняються кошенята й цуценята, а бува на вулицю виганяють і дорослих собак та котів за “неправильну” поведінку чи немічність.

Тварини тікають, їх збивають машини – усім їм потрібна допомога. Благодійники шукають перетримки, лікують та стерилізують тварин, а гроші на це збирають завдяки ресурсу в Фейсбуку – своїй групі, яка вже налічує близько 10 тисяч учасників. Днями на території майбутнього притулку протягом двох днів не покладаючи рук (а ще пилок, молотків, пензликів та іншого реманенту) трудилися волонтери руху Будуємо Україну разом (БУР). За цей час змайстрували і пофарбували карантинні бокси для цуценят та кошенят і окремі для ізоляції більших тварин.

Цікаво, що до роботи БУРу долучитися може будь-хто – немає ані вікових, ані ґендерних меж (щоправда, учасники БУРу, віком ДО 16 років мають приїжджати з батьками, а віком від 16 до 18 мають мати дозвіл батьків). Тому серед майже двох десятків волонтерів часто є школярі. У випадку з ремонтом в притулку до волонтерства долучилася ціла сім’я, яким і самим нещодавно “відБУРили” житло. “На допомогу нас запросили благодійники з притулку, а ми радо відгукнулися.

На Закарпатті осередок БУРу діє з осені із центром у Мукачеві. І цей бурчик у притулку став для нас маленьким ювілеєм – це уже п’ятий ремонт, який ми зробили в області. З притулками плануємо працювати і надалі – вже у березні будемо допомагати благодійникам із ужгородського “Барбосу”, – розповідає комунікаторка закарпатського осередку БУР Ангеліна Чирибан. “Кожен має другий шанс” має окремий проєкт для допомоги котам – “Кицькин дім”, в якому зараз мешкає понад 40 пухнастиків. Це теж свого роду притулок, який базується у приватному будинку.

Однак, зі слів Ірини Желізки, невідомо як довго буде змога тримати там тварин. “Зараз для собачого притулку нам вкрай потрібні вольєри для карантину. Нових тварин, які прибуватимуть у притулок, завжди потрібно ізолювати, щоб у разі вірусу не допустити інфікування інших тварин. Плануємо будувати такі вольєри вже найближчим часом і приймемо всіляку допомогу: матеріалами, фінансами, а надто – фізичною працею”, – каже Ірина. Притулок базується у Барвінку і там уже проживає 13 собак. Охочі допомогти притулку можуть звертатися за телефоном 0968905390 (Іра).

Гроші можна надсилати на розрахунковий рахунок із приміткою БЛАГОДІЙНИЙ ВНЕСОК: ЄДРПОУ 41236875 UA803123780000026004053801555 Або на карту Приват Банку: 4149 4393 9623 3995 (Бабука) 

Схожі новини

Залишити коментар