Активіст в законі Павло Павлов

В Україні нині тотальний запит на нові обличчя у владі. З одного боку, люди втомились від порожніх обіцянок вчорашніх політиків, а з іншого, стають перед ризиком отримати таких самих “нових” депутатів і управлінців, які сьогодні свої кримінальні дії та незаконні оборудки маскують під діяльність “Робін Гудів”

Але вже завтра чимало з цих рейдерів і просто злочинців заховається за депутатською недоторканністю.

 

Хто насправді Павло Павлов?

 

Громадський активіст Закарпаття Павло Павлов в політиці не був. Проживає в рідному смт Великий Березний. Бореться по черзі то з корупцією, то за розмитнення євроблях, то з клятим обленерго, що законно намагається стягнути з нього борги. Це, так званий, справжній політик нового покоління – “міцний хлоп з народу”: принциповий, нестримний, напівграмотний.

 

Нині Павлов йде до Верховної Ради за своїм же одномандатним виборчим округом №70. Безпартійний, самовисуванець. За даними ЦВК, тимчасово не працює. У податковій декларації скромно вказане місце роботи — голова громадської організації “Доста”. Судимість відсутня.

 

Шлях героя до вищих ешелонів сповнений романтики, присмаку кіно й шаленої небезпеки. Управлінський досвід? Ніт. Життєвий досвід? О, так. Молоді роки Павлова пов’язують з організованим злочинним угрупованням “Копчі” – місцевого кримінального авторитета. Спеціалізація — нелегальне переправляння людей через кордон. Але тренди змінилися. Після Революції Гідності Павло Павлов переосмислив свою громадянську позицію і став активістом. Не змінилася тільки сутність.

 

І до Павлова, і до його ГО “Доста” у мережі міцно приклеїлася характеристика “псевдоактивісти”. Звучить більш гордо, ніж “братки”, “спортсмени” і тим більше – “тітушки”. Замовні акції протесту, бійки, видовищна колотнеча на кордоні, перекриття доріг, перешкоджання господарській діяльності, провокації проти потрібних людей чи структур… У мережі повно прикладів того, що “громадська діяльність” у Павла Павлова міцно асоціюється з “безкарністю”, а грошенята цим “робінгудам” геть не пахнуть.

 

Активіст чи вбивця?

 

Павло Павлов має особливий фарт (і подейкують, що цей “фарт” має конкретні імена і посади у закарпатській поліції). Кримінальні провадження, відкриті проти нього, вкрай рідко доходять до суду. Але саме це дійшло. Якщо невгамовного Павлова таки засудять, його викине на кілька років і з громадського життя, і з політики.

 

Він підозрюється у резонансній смертельній ДТП, що була скоєна 5 грудня 2017 року близько 18:00 на ужгородській об’їзній в напрямку Мукачева. Цього разу — жодної “боротьби за справедливість”, а банальний кримінал. Важко повірити, але Павлов нікого не побив, не лаявся по матері, ба більше — навіть не був геть зовсім п’яний (відомості про стан алкогольного сп’яніння підозрюваного у справі відсутні). Зіграв роль всього лиш брак водійської культури, звичайне жлобське “шумахерство”, а цим, на жаль, нікого не здивуєш на українських дорогах.

 

Досудове розслідування встановило: Павлов Павло Павлович їхав на своєму автомобілі Skoda Oktavia з польськими номерами. Гнав на швидкості, не дозволеній на території населеного пункту. Пішов на обгін “Ниви”, що рухалася попереду, і після цього не пригальмував на пішохідному переході (перехрестя з вул. Ротмана, Ужгород, поблизу ресторану “Кілікія”). По ньому в цей момент переходив дорогу чоловік, 59-річний місцевий мешканець. “Шкода” Павлова наїхала на пішохода. Чоловіка відкинуло на проїжджу частину, де на нього вдруге наїхав наступний автомобіль. Одразу позаду рухалася та сама “Нива”, і водій зреагувати не встиг. Але принаймні, він зупинився і викликав поліцію. Другий наїзд спричинив тяжкі тілесні ушкодження, внаслідок отриманих травм чоловік помер.

 

У провадженні особливо підкреслюється, що перший наїзд спричинив потерпілому ушкодження середньої тяжкості. Його життя можна було зберегти, якби водій поставив порятунок людини вище власного страху перед відповідальністю.

Отже, Павлов втік з місця пригоди, нехтуючи моральними й правовими нормами та свідомо покинув потерпілого у безпорадному стані. Саме ненадання Павловим допомоги збитому чоловікові призвело до його смерті.

 

“Яке безглузде самозаймання…”

 

Можливо, Павлову навіть це зійшло б з рук, якби він тихо стрибнув в кущі й дав своїм добрим знайомим його “відмазати”. Але ж поганий той бандюк, який не мріє стати Аль Пачіно. Далі все дуже схоже на гангстерський фільм.

 

За декілька годин після пригоди, 6 грудня о 01:09, у Великому Березному запалала автівка. Офіційно ця подія фігурує як “самозаймання”. Неофіційно в правоохоронних органах підтвердили: експертиза впізнала ту саму сріблясту “Шкоду” з польськими номерними знаками, та ще й без одного бокового дзеркала. Це дзеркало, а ще рештки збитої фарби та інші ознаки пошкодження автомобіля знайшли на місці ДТП.

 

Як уточнюють місцеві юзери соцмереж, поліція і пожежна служба не були одразу викликані самим Павловим за фактом займання авто. Він дочекався, доки його “ластівка” догорить, вибухне (!), і про інцидент повідомлять сусіди.

 

Від самого Павла Павлова, досить активного у Facebook, понад добу не було в соцмережі жодної звістки. Потім він висловився. Напрочуд сором’язливо, якщо не сказати плутано. “Я — не я і хата не моя, — пише “активіст”, – авто забрали на експертизу, а всі звинувачення — це багатоходівки ворогів”. Після цього зник надовго. Злі язики говорять, що ховався у Києві — у наметах “Міхо-майдану”.

 

Знавці місцевих реалій також звернули увагу, що “безглузде самозаймання” сталося не в районі проживання самого Павлова, а неподалік від житла його родичів, в яких він чомусь саме того дня заночував. До речі, за даними поліції, заяву щодо “самозаймання” (чи то пак – “підпал ворогами”) “Шкоди” від Павлова так і не надійшло.

 

Ще одна цікава версія, що гуляє мережею: Павлов не “спалився”, а… знову підзаробив. За кермом “Шкоди” міг бути насправді хтось інший, менш відомий, але більш впливовий. Завдання Паші — соковито підставитися, з помпою сісти, тихо вийти за УДЗ, отримати грошову винагороду і далі тішити ЗМІ інформприводами, а народ — гучними й хамовитими акціями “громадської активності”.

 

Судовий процес

 

Що робили впливові покровителі, аби лишити борця на волі, ми можемо тільки здогадуватися. Не один місяць проводили експертизу та мудрували, чи об’єднувати дві справи в одну.

 

Аж 11 лютого 2019 р. Павлову таки вручили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 286 ККУ “Порушення правил дорожнього руху, що спричинили смерть особи” та за ч. 3 ст. 135 ККУ “Залишення особи в небезпеці, що спричинило її смерть”.

 

Напередодні того ж місяця йому вручили ще одну підозру: у січні “активіст”, оговтавшись від стресу, вже вибивав кошти на ремонт доріг Закарпаття. Вибивав, буквально, кулаками, влаштувавши бешкет в кабінеті головного інженера облавтодору. Потягло на статтю про хуліганство.

 

Вже 13 лютого відбувся перший суд, де Павлову обрали запобіжний захід — домашній арешт із застосуванням електронного браслета. Зобов’язали здати закордонні паспорти та не залишати місця проживання.

 

У квітні домашній арешт продовжили до червня, а далі сліди справи відшукати вже важче. Браслет Паші зняли, а цілодобовий домашній арешт замінили на нічний із забороною вдень виїжджати з місця проживання — смт Великий Березний. Термін запобіжного заходу спливає 18 липня.

 

Що буде далі — спостерігатимемо, як пройде наступний суд. Незаплямований і чесний кандидат у народні депутати, згідно з законодавством, мав би отримати справедливе покарання — від 3 до 8 років ув’язнення. Судячи з темпів розслідування, цього разу теж спробують спустити все на гальмах. А дарма. В’язниця, кажуть, політиків гартує, та й рейтинги набиває. Хоча б книжки читають, що, вочевидь, не завадило б “народному персонажеві” Паші Павлову.

 

Судячи з улюбленої розваги “активіста” — стримів у соцмережах — почувається він зовсім не пригніченим з приводу перебування під судом. У “мордобоях” не світиться.

В людини є справи важливіші: передвиборча агітація. Заборона виїздити з рідного селища не заважає йому знімати на відео себе, коханого, у різних локаціях округу. Протестує, як завше, за все хороше і проти всього поганого.

 

Нещодавно геть розслабився. Попіарився на свіжому резонансному злочині у Закарпатті, де була на смерть збита дитина. Тепер Павлов — непримиримий “борець” проти… “продажних” прокурорів, які відпускають винуватців смертельних ДТП.

 

Стежимо за розвитком подій…

Схожі новини

Залишити коментар