Без дрібних: Який варіант виходу із ситуації запропонують фінансисти українцям замість того, аби видавати решту копійками?

Нацбанк з 1 липня припинив випуск монет дрібних номіналів. Як відомо, 1,2,5 та 25копійок поступово вилучать з обігу, залишаться лише 10 та 50 коп. Звісно ж, в українців одразу виникло безліч запитань, які стосуються, зокрема принципу розрахунку, кому і навіщо це потрібно та чи призведе це до стрибка цін.

Коли вилучать монети з обігу?

Поки що українці матимуть змогу розраховуватись ними, доки монети є в наявності.

Заокруглюватимуть суми наступним чином:

Якщо сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

Якщо сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок – інформує “znaj“.

Чи плине нововведення на ціни?

В НБУ уже попередили, що припинення випуску дрібних монет жодним чином не позначиться на зростанні цін в Україні. Зміняться лише прикінцеві суми у чеках. Але це тимчасово.

Кому і навіщо це потрібно?

Подібні процеси з оптимізації обігу монет дрібних номіналів — не власний винахід НБУ. Багато країн світу, наприклад Швеція та Швейцарія, Чехія та Нідерланди вже пройшли через вилучення з обігу та припинення карбування монет.

За словами директора департаменту грошового обігу Національного банку Віктора Зайвенка, чинний ряд банкнот та монет є занадто великим та не повністю відповідає тим змінам, які сталися з моменту грошової реформи.

Виходить, що 1 гривня сьогодні дорівнює 7 копійкам зразка 1996 року за рівнем купівельної спроможності. “Відтак, якщо у 1996 році існувала потреба в обігу дрібних монет, то наразі її фактично немає”, — каже Зайвенко.

Крім того, припинення карбування монет зекономить державі до 90 мільйонів гривень на рік.

Схожі новини

Залишити коментар